Apr 10, 2012

The Easter Thing...

Φωτογραφία από το www.tsoyxtres.gr
Φτάσαμε και φέτος στην Μεγάλη εβδομάδα αλλά μόνο καλοκαίρι δεν βλέπουμε μπροστά μας. Η θερμοκρασία πέφτει η ανεργία ανεβαίνει τα έξοδα ανεβαίνουν ειδικά αυτές τις μέρες και το δώρο του Πάσχα έρχεται δεν έρχεται. Σκέφτηκα ότι σε αυτό το ας πούμε εορταστικό post θα έπρεπε να ανεβάσω και τις ανάλογε φωτογραφίες. Κόκκινα αυγά, κοτοπουλάκια, κουλούρια λαμπάδες κτλ, το θέμα είναι ότι δεν έχω τίποτα τέτοιο στην συλλογή μου οπότε ανέβασα φωτογραφίες του κιλού. Εκτός αν κάνω ένα κλείσιμο εορταστικό αργότερα.. Αυτές τις μέρες λογικά θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για φωτογραφίες αν το επιτρέψει και ο καιρός άλλωστε. Και μην ξεχνάμε το βράδυ της ανάστασης με τα πυροτεχνήματα όπου αξίζει κανείς να επιχειρήσει να φωτογραφίσει. Φυσικά μετά την ανάσταση ως είθισται αρχίζει η κατανάλωση κρέατος, τυριών, αυγών και γενικότερα οτιδήποτε μας απαγόρευε η Μεγάλη εβδομάδα. Το αποκορύφωμα έρχεται την Κυριακή με το σούβλισμα, την συνάντηση με όλο το σόι, την παραδοσιακή μουσική δωματίου με τα κλαρινέτου και γενικότερα την κατανάλωση άφθονου κρασιού και κοψιδιών. Η χαρά της χοληστερίνης και φέτος στο τραπέζι μας. Το συγκεκριμένο post είναι ένας οδηγός επιβίωσης για το βράδυ της Ανάστασης και απευθύνεται στον ερασιτέχνη φωτογράφο. 


Μεγάλο Σάββατο. Πριν την Ανάσταση. 

Ας υποθέσουμε ότι φέτος έχετε επιλέξει να μην συνοδεύσετε την οικογένειά σας στην εκκλησία κουβαλώντας λαμπάδες κεριά φαναράκια και οποιοδήποτε μέσω θα φανεί χρήσιμο για την ασφαλή μεταφορά του Αγίου φωτός στο σπίτι και ότι θέλετε να στήσετε ένα φωτορεπορτάζ για το έθιμο της αναστάσεως του θεανθρώπου. (Την περίπτωση να είστε άθεος δεν την αναφέρουμε καν γιατί κάποιοι απορούν και ενοχλούνται με την ύπαρξη άθεων στον πλανήτη. ) 

Πολύ ωραία λοιπόν, Ωραία ιδέα και πρωτότυπη. Ίσως.. Γιατί πριν από μας το έχουν κάνει αμέτρητοι φωτογράφοι. \ 

Προετοιμασία. 

Όπως είναι λογικό δεν μπορούμε να περιμένουμε να πάει 12 παρά πέντε για να πεταχτούμε στην εκκλησία με όλα τα αξεσουάρ που αναφέραμε παραπάνω κ στον ώμο κρεμασμένη την φωτογραφική μηχανή, να καταφέρουμε να τα κάνουμε όλα σωστά και να είμαστε πίσω στις 12:05 για να φάμε μαζί με τους δικούς μας. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν και πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Όσο πιο νωρίς γίνεται μαζεύουμε τα πράγματα που θα χρειαστούμε. 

Φωτογραφική μηχανή: compact για τους μερακλήδες ή dslr για τους σοφιστικέ (τάχα), 
έναν ελαφρύ φακό ιδιαίτερα φωτεινό για τους κατόχους dslr ώστε να αποφύγουμε το κούνημα. 
Η χρήση φλας απαγορεύεται ρητώς. Όχι μόνο θα ενοχλείται τους παρευρισκόμενους αλλά θα μπερδεύεται τις φλασιές με τα τις κροτίδες και δεν θα ξέρετε από πού να φυλαχτείτε.. 
Τρίποδο ίσως χρήσιμο αν σκοπεύετε να φωτογραφίσετε τα πυροτεχνήματα αλλά δεν νομίζω να υπάρχει χρόνος.. Με το «Χριστός ανέστη» και σε χρόνο dt 2000 άτομα μπορεί να έχουν τσιμπήσει το άγιο φως και να βρίσκονται ήδη στο δρόμο για το σπίτι φοβούμενοι την πυρομανία κάποιον θερμοκέφαλων καμικάζι. 


Ντύσιμο. 

Οκ να βάλετε τα καλά σας ανάσταση θα γίνει (πάλι) αλλά μπορείτε μέσα από ένα view finder να προσέχετε το κερί της κυρίας από πίσω σας που θα σας κάψει ενώ φιλιέται με τον σύζυγο, ξάδερφο, μπατζανάκη και ανταλλάσει ευχές? Μάλλον όχι.. Οπότε κάτι πιο καθημερινό δεν θα ήταν κακή ιδέα. Για τους πιο περιπετειώδεις που θέλουν να πάρουν πιο δραματικές φωτογραφίες ανάμεσα σε κροτίδες σφυρίχτρες και τα συναφή, για αυτούς δηλαδή που θέλουν να νιώσουν λίγο μπάχαλο από Σύνταγμα φάση, θα πρότεινα κρανάκι και αντιπυρικά ρούχα αλλά νομίζω ότι ξεφεύγουμε σε budget μέρες που είναι.. Άσε που μπορεί να μπλέξουμε με τίποτα περίεργους με μπλε ρούχα και άσπρες μηχανές συνήθως.. Και άντε να αποδείξεις ότι δεν πήγες εκεί για να σπάσεις μάρμαρα.. 


φωτογραφία από το www.madata.gr
Ώρα προσέλευσης

 Όπως είπαμε η ιδέα να πάτε 5 λεπτά πριν την ανάσταση κατατρίφθηκε πανηγυρικά, οπότε τα 40 λεπτά νωρίτερα θεωρούνται δεδομένα. Να ελέγξετε το χώρο να αποφασίσετε σε ποια σημεία θα καθίσετε και πως θα κινηθείτε. Εάν έχετε ξανακάνει ανάσταση στην ίδια εκκλησία σίγουρα ξέρετε που θα έχει κόσμο και που όχι. Οι άνθρωποι είναι όντα της συνήθειας και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις προτιμούν τις ίδιες θέσεις που κληρονόμησαν από τους γονείς τους κοκ. Θα γνωρίζετε από πού θα φύγουν τα πυροτεχνήματα και που θα μαζευτούν οι «μπαχαλάκιδες» αρματωμένοι μέχρι τα μπούνια. Οπότε θα είσαστε προετοιμασμένοι. Αν είναι η πρώτη φορά τότε πρέπει να κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή. 

Τοίχο – τοίχο κατά προτίμηση.. 



φωτογραφία από το www.chiosnews.com
Κατά τη διάρκεια. 

Θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για λήψη καλών φωτογραφιών και σίγουρα κάποιες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κινηθείτε μέσα στον κόσμο και προσπαθήστε να φυλακίσετε εκφράσεις με την φωτογραφική σας μηχανή. Μία εξίσου καλή ιδέα θα ήταν η φωτογράφιση της λειτουργίας εντός του ναού αν και αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας λόγω του συνωστισμού των πιστών και σίγουρα κάποιος πιθανότατα ηλικιωμένος θα ενοχληθεί αν μπείτε μπροστά του έστω και για μια λήψη που θα χρειαστεί 1/180 του δευτερολέπτου. Υπάρχει επομένως η πιθανότητα να μαζέψετε κατάρες από αρκετούς παρευρισκομένους και να κάνετε μαύρο Πάσχα. Εφόσον επιλέξετε να μπείτε σε αυτή την δύσκολη δοκιμασία θυμηθείτε ότι πρέπει να επιστρέψετε στον προαύλιο χώρο του ναού λίγο πριν ακουστεί από τα μεγάφωνα το «χριστός ανέστη». Τότε αρχίζει το show. Πυροτεχνήματα, βαρελότα, βεγγαλικά, σφυρίχτρες, δυναμητάκια, φωτιές, ουρλιαχτά από παιδάκια κτλ. Σαν να βρισκόσαστε στο Ιράκ σε δημοσιογραφική αποστολή. Να προσέχετε που πατάτε και τι γίνεται γύρω σας γιατί περά από τους άριστα εκπαιδευμένου παλαίμαχους των βαρελότων ξεπετιούνται μερικές φορές από το πλήθος κάποιοι ερασιτέχνες μπουρλοτιέρηδες που βαράνε στον γάμο του Καραγκιόζη. (ίσως το κράνος να μην ήταν τόσο κακή ιδέα). Σίγουρα θα έχετε καλές λήψεις και πολύ αδρεναλίνη. Τύφλα να ’χει η το bungee jumping. Παράλληλα θα πρέπει να έχετε το νου σας για το άγιο φως που θα αρχίσει να κατακλύζει τα πηγαδάκια γύρω σας. Κι εκεί υπάρχουν λήψεις που δεν πρέπει να χάσετε, όπως επίσης και στη διαδρομή κατά την επιστροφή σας στο σπίτι.
Αν τα καταφέρατε και γυρίσετε αρτιμελής καλό θα ήταν να αγκαλιάσετε έναν ένα όλους τους συγγενείς και φίλους μιας και καταφέρατε να βγείτε ζωντανός από αυτή την δοκιμασία και να καθίσετε να απολαύσετε το πλούσιο γεύμα.. Με ρέγουλα όμως για να μείνει χώρος και για την Κυριακή.. 



Το παραπάνω κείμενο είναι ένας φανταστικός οδηγός επιβίωσης που συνέθεσα για να περάσει η ώρα μου :P Μην το πάρετε και σοβαρά. Όποιος διαφωνεί ή ενοχληθεί ΞΥΔΙ :P


Καλή ανάσταση σε όλους. Χρόνια πολλά και ότι καλύτερο σε σας και τις οικογένειές σας.
Και χρόνια πολλά (extra) σε όσους γιορτάζουν αυτές τις μέρες..

No comments:

Post a Comment