May 23, 2012

Oh yes!! I'm Goin' Lomo..

My Lubitel 2 <3
Έχω αναφερθεί στο παρελθόν στην Λομογραφία αλλά η προσωπική μου προσέγγιση ήταν πάντα από την πλευρά της ψηφιακής επεξεργασίας. Είχα πάντα στο μυαλό μου ως στόχο να μπλεχτώ με το φιλμ στο μέλλον, ειδικά για τo Lomo. Βέβαια για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους το σκάλωμά μου  θα με ανάγκαζε να ψάξω για επώνυμη Lomo φωτογραφική μηχανή αλλά η τιμή της πιθανότατα θα με έστρεφε σε πιο προσιτές μηχανές όπως η Diana (την οποία εκτιμώ όπως και να'χει). 
Ψάχνοντας στο internet κάποια στιγμή έπεσα πάνω στην Blackbird, fly μία Twin Lens Reflex φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιεί φιλμ 35mm αποκλειστικά και ανήκει στην κατηγορία toy camera και της Lomo. Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται 120άρι φιλμ την έκανε ιδιαίτερα δελεαστική. Το κακό της υπόθεσης ήταν ότι η αγορά της μπορούσε να γίνει μόνο μέσω Internet και άρα μόλις άνοιγες το κουτί της θα έβλεπες τι πραγματικά αγόρασες. 
Είχα πάντα ένα κάτι με τις TLR μηχανές αλλά δεν επιδίωκα να αποκτήσω μία στο άμεσο μέλλον. Λόγω κόστους, και του ότι το μεσαίο φορμά με τρομάζει χωρίς να είχα κάποια επαφή νωρίτερα με αυτό.
Τότε ανακάλυψα την Lomo Lubitel 166 universal που κυκλοφορεί και στην εγχώρια αγορά με την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει 120mm φιλμ αλλά και 35mm με εμφάνιση και των sprocket. Η τιμή της όμως αγγίζει τα 280 ευρώ.. 
Τα ευχάριστα νέα όμως ήρθαν εκεί που δεν το περίμενα. Ένας φίλος με ενημέρωσε ότι γνωρίζει ποy τριγυρνά μία Lubitel 2. Προκάτοχος της 166u με παρόμοιες λειτουργίες αλλά με πολύ καλύτερη τιμή. Και έτσι απέκτησα την πρώτη μου Lomo μηχανή μεσαίου φορμά.

Lomo Lubitel 2.. 

Στα Ρώσικα Lubitel σημαίνει ερασιτέχνης. (Νομίζω ότι ήδη αυτή η μηχανή μου ταιριάζει). Πρόκειτια για την εξέλιξη της Lubitel μία μηχανή που ο σχεδιασμός της (όπως οι περισσότερες της τότε Σοβιετικής Ένωσης) βασίστηκε στην Voigtländer Brillant . Το 1949 η πρώτη Lubitel είδε το φως. Μέχρι το 1956 το κρατικό εργοστάσιο της GOMZ (μετά το 1966 μετονομάστηκε και επίσημα σε LOMO) παρήγαγε 1.361.110 κομμάτια. Αμέσως μετά προχώρησε στην εξέλιξη του μοντέλου προσθέτοντας self-timer, συγχρονισμό Flash και μεγαλύτερη γκάμα ταχύτητας κλείστρου. από το 1955 έως το 1980 η Lubitel 2 ξεπέρασε τα 2.200.000 κομμάτια.

Lubitel 2 Στην Δερμάτινη θήκη της

Χαρακτηριστικά του "Ερασιτέχνη". 

Γενικά.

Η συγκεκριμένη μηχανή που αγόρασα έχει κατασκευαστεί πριν από το 1965 και αυτό φαίνεται τόσο από την καφέ-κόκκινη δερμάτινη θήκη , όσο και από τον σειριακό της αριθμό όπου δεν φαίνεται σε κάποια από τις φωτογραφίες. από το 65 και μετά οι σειριακοί κωδικοί της Lubitel στα 2 πρώτα ψηφία έγραφαν την χρονιά παραγωγής της εκάστοτε μηχανής ενώ πριν από αυτό χρησιμοποιήθηκε ένας απλός αύξοντας αριθμός.
Η μηχανή έχει μέγεθος 12cm x 8cm x 9cm και βάρος περίπου τα 350-400 γραμμάρια. Λόγω της ηλικίας της και της ποιότητας των κρυστάλλων παρατηρούμε νερά μέσα στο γυαλί τα οποία πιθανότατα δεν θα μεταφέρονται στην φωτογραφία. (χτες έκανα την πρώτη λήψη). Ανάμεσα στα κρύσταλλα υπάρχουν υπολείμματα σκόνης προερχόμενης πιθανότατα από την δερμάτινη θήκη η οποία εσωτερικά τρίβεται. Ωστόσο στο εσωτερικό της μηχανής και στο χώρος του φιλμ δεν βρέθηκε ίχνος σκόνης πράγμα που επιδεικνύει ότι είναι αχρησιμοποίητη αλλά και ότι κλείνει αρκετά καλά εμποδίζοντας τόσο τη σκόνη να κάτσει στο φιλμ όσο και στο φως να εισέλθει από χαραμάδες. Το μέγεθος του "καρέ" είναι 6x6 (56 × 56 στην πραγματικότητα). Φήμες θέλουν πιθανή και την χρήση 35mm φιλμ χωρίς αλλαγή πλάτης ή πλαισίου όπως στην Lubitel 166. Θα τις διασταυρώσω και θα παρουσιάσω στο μέλλον τα αποτελέσματα..
Ο φακός που φοράει είναι σταθερός 75mm με τιμές διαφράγματος f/4.5 έως f/22 ο ποίος μπορεί να κάνει focus από 1.4 μέτρα έως το άπειρο.
Το κλείστρο δέχεται ταχύτητες από 1/250 μέχρι 1/15 ενώ έχει και ρύθμιση Bulb.
όσον αφορά και τις τιμές του διαφράγματος αλλά και τις ταχύτητες κλείστρου οι τιμές δεν είναι σταθερές όπως παρουσιάζονται πάνω στον δακτυλίου του φακού αλλά μπορούν να επιλεγούν και ενδιάμεσες τιμές πχ ταχύτητα 1/70 περίπου και f/6.8. 


Ρυθμίσεις κλείστρου.

http://cameras.alfredklomp.com/lubitel2/
Κλείστρο. φωτο από cameras.alfredklomp.com/lubitel2/ 

  1. Πριν από το πάτημα του μοχλού του κλείστρου, θα πρέπει να οπλίσουμε με το μοχλό αυτό, που παρουσιάζεται εδώ σε οπλισμένη θέση.
  2. Ο μοχλός απελευθέρωσης του κλείστρου. Μετακίνηση προς τα κάτω.
  3. Είσοδος καλωδίου για απελευθέρωση κλείστρου .
  4. Μοχλός επιλογής διαφράγματος
  5. Ο μοχλός ταχυτήτων κλείστρου.
  6. Ο χρονοδιακόπτης.
  7. Σύνδεση με φλας.
  8. Βελόνα που δείχνει την τιμή διαφράγματος..
  9. Η εγκοπή στο δακτύλιο που δείχνει την  ταχύτητα κλείστρου.



Σκόπευτρο.


Σκόπευτρο για σπορ.
Μεγεθυντικός φακός στο σκόπευτρο.
Το σκόπευτρο της μηχανής είναι κλασικό για τις TLR. Αποτελείται από τον συνήθη φακό σκόπευσης, τον καθρέφτη, το κρύσταλλο και ένα αναδιπλούμενο καπάκι με μεγεθυντικό φακό. Το καπάκι του σκόπευτρου μας επιτρέπει με την αναδίπλωση ενός σημείου του να το μετατρέψουμε  σε σκόπευτρο για sports  αλλιώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κρύσταλλο. Το σκοπευτρο για σπορ μας επιτρέπει να έχουμε και τα 2 μάτια στο θέμα μας χωρίς την αντιστροφή δεξια - αριστερά που μας δίνει το γυαλί αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε το focus.
Ανοιγμένο σκόπευτρο.
Το σκόπευτρο δεν είναι άψογης ποιότητας αλλά κάνει τη δουλειά του. Κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε είναι ότι αντιστρέφει τα δεξιά αριστερά κτλ. Στο κέντρο του κρυστάλλου υπάρχει μία ματ κυκλική επιφάνεια μέσω της οποία γίνεται το focus είτε κοιτώντας σταθερά πάνω από την κυκλική επιφάνεια είτε με την χρήση του μεγεθυντικού φακού. Αν και οι 2 φακοί της φωτογραφικής μηχανής είναι βαθμονομημένοι σωστά δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Δεξιά πλευρά με ροδέλα προώθησης φιλμ.

Πλαϊνά, πλάτη και εσωτερικό.


Η προώθηση γίνεται με τη ροδέλα στην δεξιά πλευρά του σώματος. Δεν υπάρχουν στάνταρ θέσεις του φιλμ οπότε στο πίσω μέρος του σώματος υπάρχει ένα κόκκινο παράθυρο και μία ροδέλα για το άνοιγμά του. Από εκεί βλέπουμε σε ποια θέση βρίσκεται το φιλμ ώστε να προωθήσουμε την επόμενη θέση ή να χρησιμοποιήσουμε την ίδια για να κάνουμε διπλο-έκθεση. (χαρακτηριστικό που βρίσκουμε στις TRL αλλά και στις Lomo.)
Στην αριστερή πλευρά η μηχανή έχει ένα χώρο αποθήκευσης φίλτρων για τους φακούς. Κατά την περίοδο κυκλοφορίας της τα φίλτρα αγοραζόντουσαν έξτρα.
Στην βάση της έχει υποδοχή universal για τρίποδο  όπως και στην θήκη της.
Πλάτη. παράθυρο ανανγωσης θέσης φιλμ και ροδέλα ανοίγματος/κλεισίματος.
Το γέμισμα γίνεται από την πλάτη. στο πάνω μέρος της οποία βρίσκονται 2 ελάσματα που κρατάνε κλειστό το καπάκι. Το καρούλι με το φιλμ μπαίνει από την κάτω πλευρά και κρατιέται σταθερό με ένα έλασμα και μαζεύεται σε ένα καρούλι στην επάνω πλευρά. Για το πρώτο γέμισμα φιλμ πρέπει να έχουμε ένα επιπλέον καρούλι διότι το φιλμ δεν μαζεύεται πάλι στην αρχική τους θέση κατά το πέρας των λήψεων. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει επιπλέον καρούλι μπορούμε να ζητήσουμε από το μαγαζί που προμηθευόμαστε το φιλμ. (το γέμισμα και το άδειασμα της μηχανής θα παρουσιαστούν με video σε επόμενο post).







Αριστερή πλευρά χώρος αποθήκευσης φίλτρων.  


Λίγα ακόμη λόγια..
Αν και έχω στην κατοχή μου μια Zenit TTL με 35άρι φιλμ, με προώθηση και όπλιση κλείστρου μαζί και φωτόμετρο το οποίο μερικώς δουλεύει η αγορά αυτής της μηχανής με έκανε να δω το φιλμ με τελείως διαφορετικό μάτι. σίγουρα αυτές οι δύο μηχανές διαφέρουν αρκετά, η Lubitel με εξίταρε αρκετά ώστε να δεχτώ ευχάριστα τα out of date χαρακτηριστικά της. Το μόνο κακό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι εμφανίσεις του φιλμ δεν γίνονται στην περιοχή που μένω οπότε θα πρέπει να κάνω αρκετή υπομονή ώστε να δε τι πραγματικά κάνω και αν όλα δουλεύουν ρολόι. οπότε feedback από φωτογραφίες θα έχουμε το λιγότερο σε 2 εβδομάδες (ίσως και παραπάνω.)
Ένα άλλο θέμα που με απασχολεί ιδιαίτερα είναι το θέμα της φωτομέτρησης. Ο Σίγουρος τρόπος είναι το φώτομετρο της EOS μου αν και θα ήθελα πολύ να αρχίσω να καταλαβαίνω την εφαρμογή του κανόνα Sunny 16 στην πράξη. Όπως και να έχει θα βγάζω και ας μην φανεί τίποτα. Ακόμη και η άσκοπη χρήση της Lubitel είναι φανταστική.. :) 






10 Golden Rules of Lomography 

  • Take your camera everywhere you go
  • Use it any time – day or night
  • Lomography is not an interference in your life, but part of it
  • Try the shot from the hip
  • Approach the objects of your lomographic desire as close as possible
  • Don’t think (by William Firebrace)
  • Be Fast
  • You don’t have to know beforehand what you captured on film
  • Afterwards either
  • Don’t worry about any rules

Special thanks στον φίλο VA που μου βρήκε την μηχανή :)
Και επίσης.. Ω μεγάλε δάσκαλε.. Μην ακούσω καμία παλαβή ιδέα ότι πρέπει να φέρω δουλειά σε μεσαίο φορμά... :P Θα αρνηθώ κατηγορηματικά.

No comments:

Post a Comment