Jan 3, 2012

Lomography ήρθε και θα μείνει.


 Καλή χρονιά, να είμαστε καλά,  να έχουμε όρεξη για φωτογραφίες και ότι άλλο..
Δυσκολεύτηκα να επιλέξω φωτογραφίες για αυτό το post αλλά για κάποιο λόγο οι lomo μου φαίνονται κατάλληλες. Παλαιωμένες φωτογραφίες με αναλογικά η ψηφιακά μέσα. Αν καταφέρεις να αναγνωρίσεις τα λάθη σου, Η επιστροφή στο παρελθόν προσφέρει πολλές φορές ασφάλεια. Όσο εύκολο και αν είναι το τώρα πάντα θα σε εντυπωσιάζει αυτό που έχει περάσει. Πόσο μάλλον όταν δεν το έχεις εξερευνήσει όσο θα ήθελες.
 
Όσα πλεονεκτήματα και αν σου προσφέρει η ψηφιακή εποχή με τον τεράστιο αριθμό megapixels, με τους autofocus  φακούς, με την αυτόματη φωτομέτρηση μήτρας ή σημείου κτλ και με την απεριόριστη ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφιών και εικόνων η νοσταλγία για την εποχή των αναλογικών φωτογραφικών μηχανών με τα  35mm φιλμ παραμένει.
Αν συνδυάσεις αυτό το γεγονός με τον ψυχρό πόλεμο και την κόντρα σοβιετικών – δυτικών βρίσκεσαι εντός κάδρου. Καθώς η Ευρώπη και η Αμερική έκανε βήματα μπροστά στην οπτική και στην φωτογραφία θεωρήθηκε απαραίτητο να καθιερωθούν συγκεκριμένες σταθερές πάνω στις οποίες έπρεπε να πατήσουν κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών και φιλμ ώστε να ικανοποιήσουν την ενιαία αγορά αδιαφορώντας για το κόστος. Έτσι η φωτογραφία γενικότερα παρέμενε ένα ακριβό σπορ για τον δυτικό κόσμο για πάρα πολλά χρόνια. Η Σοβιετική ένωση από την άλλη προσπαθώντας να διαχωρίσει την γραμμή της από τις καπιταλιστικές κοινωνίες και να προσφέρει όσο περισσότερες παροχές στους πολίτες, άρχισε την παραγωγή φωτογραφικών μηχανών, αντιγράφων των δυτικών, με χαμηλότερο κόστος. Ανθεκτικά αλλά φτηνά υλικά τόσο στα σώματα μηχανών, όσο στην οπτική και στο φιλμ. Παράλληλα χρησιμοποίησε διαφοροποιημένες σταθερές από αυτές των δυτικών δηλώνοντας και εκεί την αδιαφορία της προς τις ενιαίες αγορές.. Πλημμύρισε αρχικά την τοπική αγορά της με φωτογραφικές μηχανές για κάθε τσέπη. Οι μηχανές αυτές έγιναν ανάρπαστες και κυκλοφόρησαν και στην δυτική Ευρώπη από ιδιώτες σε τεράστιες ποσότητες. Σχεδόν όλοι έχουν ακόμη  και σήμερα μία μηχανή zenit πλήρως λειτουργική.  
Βαριές και ανθεκτικές μηχανές που πολλές φορές άντεχαν και πτώσεις από 1-2 μέτρα με χαμηλό κόστος, εναλλάξιμους συμπαγείς μεταλλικούς φακούς από wide μέχρι αυστηρούς tele, ποιοτικές δερμάτινες θήκες και βάσεις για flash διαφόρων κατασκευαστών. Ωστόσο παρουσίαζαν ιδιαίτερα χρώματα κατά την εμφάνιση λόγω της διάθλασης του φωτός μέσα από τα φτηνά κρύσταλλα των φακών. Μία αγορά η οποία κάλυπτε τον ερασιτέχνη καταναλωτή είτε ασχολιόταν καλλιτεχνικά με την ασπρόμαυρη φωτογραφία είτε με την τουριστική έγχρωμη φωτογραφία .
Η πρώην σοβιετική και πλέον ρώσικη Zenit συνέχισε την παραγωγή οπτικών μέσων μέχρι σήμερα. Χρησιμοποίησε προς όφελός της το χαρακτηριστικό των φτηνών κρυστάλλων και παράγει πλέον φακούς για τους μεγάλους κατασκευαστές Canon, Pentax, Nikon κτλ. Παράλληλα κατασκευάζει διόπτρες ημέρας και νυκτός για το στρατό, flash κτλ. Συγκέντρωσε όλες τις σοβιετικές μάρκες υπό την προστασίας της (Kiev, Lomo) και προωθεί τις φωτογραφικές μηχανές ως συλλεκτικά πλέον κομμάτια. 




Lomo
Η Lomo είναι μια εταιρία παραγωγής οπτικών μέσων, μικροσκοπίων, ενδοσκοπίων, τηλεσκοπίων και εξαρτημάτων για το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας αλλά και του στρατού.

Το 1988 παρήγαγε την LOMO LC-A camera η οποία ευθύνεται στην ουσία για όλο το κίνημα Lomography.


Πώς άρχισαν όλα; 

Στις αρχές του 1990, σπουδαστές στη Βιέννη Αυστρίας ανακάλυψαν μια μικρή αινιγματική ρώσικη φωτογραφική μηχανή, την Automat Lomo Kompact, και άρχισαν ένα νέο ύφος πειραματικής φωτογραφίας με τους φίλους τους ,(first unorthodox snapshot cavorting).

H προσέγγισή τους: Να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες(Lomographs) στις πιο απίθανες καταστάσεις, από τις πιο ασυνήθιστες θέσεις και έπειτα να τις εμφανίζουν όσο το δυνατόν πιο φτηνά.

Τα αποτελέσματα ήταν μια πλημμύρα αυθεντικών, ζωηρόχρωμων, τρελών, ιδιότροπων και άγνωστων στιγμιότυπων, εικόνες από πολλούς ανθρώπους και στη συνέχεια όλες τις εικόνες τοποθετημένες σε πάνελ που διαμορφώνουν μια θάλασσα από Lomographs, τα Lomowalls. Εκθέσεις, interactive projects, events και visuals λαμβάνουν χώρα παγκόσμια με εκατομμύρια lomographic φωτογραφίες και αποτελούσαν από την αρχή, την πιο σημαντική μορφή επικοινωνίας.

Οι εικόνες που παρέχονται από τις δεκάδες χιλιάδων lomographic φωτογραφιών, σε συνδυασμό με τον χώρο, την αρχιτεκτονική της έκθεσης, τα interactive projects και την διεθνή επικοινωνία έχουν γίνει σφραγίδα των lomographic έργων.

Oι παρουσιάσεις διοργανώνονται σε galleries μουσεία, κλαμπ, μπαρ, εγκαταλελειμμένα κτήρια, πλανητάρια, εργοστάσια ή και σταθμούς, και συνοδεύονται από διαγωνισμούς φωτογραφίας, events με special visual και μουσική (σημαντικά shows έχουν διοργανωθεί σε Μόσχα, Νέα Υόρκη, Βιέννη, Βερολίνο,
Αγία Πετρούπολη, Σεούλ, Αβάνα, Ζυρίχη, Κολωνία, Μαδρίτη, Κάιρο, Φρανκφούρτη, Ντουμπάι, Όσλο, Τόκιο, Χόνγκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Μπουένος Άιρες , Πεκίνο και πολλές άλλες πόλεις όπου, μέχρι 100.000 lomographic φωτογραφίες παρουσιάστηκαν σε έναν χρόνο).

75 Πρεσβείες Lomography σε όλο τον κόσμο Η ενεργοποίηση των διαφόρων ομάδων - μέσω μιας δυναμικής internet performance καθώς επίσης και των τοπικών δραστηριοτήτων που ενισχύονται από ένα απέραντο δίκτυο πρεσβειών, πάνω από 75 πρεσβείες σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο των κόσμο - ήταν πάντα ο στόχος της lomography. Οι πρεσβείες της lomography φροντίζουν τη lomographic κοινότητα και οργανώνουν όλα τα είδη των δραστηριοτήτων, όπως εκθέσεις, party, shows, lomographic φωτογραφίες, ταξίδια, δημοσιεύσεις, διεθνή και τοπικά προγράμματα τέχνης, συνεργασίες με κινηματογραφικά projects, μουσική καθώς επίσης παρέχουν τοπική υποστήριξη σε μια σειρά ετησίων παγκοσμίων γεγονότων και διαγωνισμών.

Lomography και πολιτισμός.

Η lomography έχει επηρεάσει πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτιστικούς παραγωγούς και άλλους δημιουργούς μέχρι και επαγγελματίες σε άλλους τομείς. Στην κοινότητα των lomographers συμμετέχουν και διάσημα όπως ο David Byrne, Laurie Anderson, Underworld, Moby, Nabayosi Araki, Daft Pank, Bady Mink, και Lenigrand Cowboys.

Η βασική lomographic ιδέα είναι:

Δράσε γρήγορα, μην σκέφτεσαι, να είσαι ανοιχτός ως προς τον περίγυρο, παρατήρησε τα όλα , απόλαυσε την επικοινωνία.

10 RULES
1. Πάρε την κάμερα μαζί σου όπου και να πας

2. Χρησιμοποίησε την μέρα και νύχτα

3. Η Λομογραφία είναι μέρος της ζωής σου και όχι μια παρέμβαση σε αυτήν

4. Δοκίμασε να κάνεις ασυνήθιστες λήψεις π.χ. από το ύψος της μέσης σου

5. Προσέγγισε το αντικείμενο της Λομογραφικής σου επιθυμίας όσο πιο κοντά γίνεται

6. Μην σκέφτεσαι (William Firebrance)

7. Να είσαι γρήγορος

8. Δεν χρειάζεται να ξέρεις από πριν τι έχεις αποτυπώσει στο φιλμ

9. Ούτε και μετά όμως

10. Μην ανησυχείς για τους κανόνες



 Ψηφιακή εποχή..

Όπως γίνεται συνήθως μία μικρή ομάδα έκανε μόδα την λομογραφία και ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών φωτογράφων έτρεξε να υιοθετήσει αυτή την τεχνική και να την εφαρμόσει στην στημένη από κανόνες καλλιτεχνική φωτογραφία. Η χρονοβόρα διαδικασία του φιλμ και η χαμηλή ποιότητα των οπτικών μέσων τον Lomo μηχανών δεν επέτρεπε την ευρεία χρήση των φωτογραφιών αυτών για επαγγελματικούς λόγους. Αυτό οδήγησε στην ψηφιακή μετατροπή των φωτογραφιών σε Lomo είτε μέσω πρόσθετων εξαρτημάτων στις φωτογραφικές μηχανές, είτε μέσω ρυθμίσεων κατά τη λήψη της φωτογραφίας αλλά και με την τελική επεξεργασία σε γραφιστικά προγράμματα. Δημιουργήθηκαν έτσι αυτοματοποιημένοι τρόποι παραγωγής Lomo από κλασικές φωτογραφίες προσιτοί στο ευρύ κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες φωτογράφοι πολλές φορές δεν μπορούν να ακολουθήσουν πλήρως την φιλοσοφία τη Lomo για αυτό και την χρησιμοποιούν σε σπάνιες συνήθως περιπτώσεις. Είναι δύσκολο να σπάσει κανόνες που ακολουθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα και να κινηθείς εκτός ορίων. Από την άλλη οι ερασιτέχνες φωτογράφοι που στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες της καλλιτεχνικής φωτογραφίας βρίσκουν πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό αυτό τον τρόπο φωτογράφισης.


 Η Lomography έχει διαδοθεί τόσο πολύ ώστε να οργανώνονται κάθε χρόνο διαγωνισμοί σε κάθε χώρα όπως και στην Ελλάδα και να λειτουργούν ομάδες οπού ασχολούνται αυστηρά με αυτό.  Το κόστος των αναλογικών Lomo δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό ενώ έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσεις είτε ειδικό φιλμ Lomo για μεγιστοποίηση των εφέ που προσφέρει είτε κλασικό έγχρωμο φιλμ. Υπάρχει μεγάλη γκάμα μηχανών με έναν η πολλαπλούς φακούς καθώς και εναλλάξιμοι φακοί για συγκεκριμένα μοντέλα μηχανών. Δεν επιτρέπουν πολλές επιλογές ρυθμίσεων όσον αφορά ταχύτητες κλείστρου και διαφράγματα και συνήθως το βάθος πεδίου είναι fixed. Ωστόσο η ιδέα ότι φωτογραφίζεις κάτι χωρίς καλά καλά να καδράρεις και να περιμένεις την εμφάνιση ώστε να δεις τι πραγματικά φωτογράφισες το κάνει ιδιαίτερα συναρπαστικό.
 Oι φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί  είναι αρχεία με ψηφιακή επεξεργασία Lomo μέσω Adobe Photoshop.

















Για οποιαδήποτε πληροφορία η επισήμανση contact me :D

links: αναλογικές εικόνες lomography wall









No comments:

Post a Comment