Sep 14, 2012

24 / 52 (SUB) Urban Squares



 Η street είναι φυσικά ένα τεράστιο κομμάτι της φωτογραφίας με πολλές πλευρές. Είτε περιλαμβάνει πρόσωπα περαστικών,  είτε απλώς αστικό τοπίο είτε πολλές φορές αόριστες εικόνες αντικειμένων και εγκαταστάσεων μπορεί να αποτελεί μίας δημιουργική απασχόληση με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Αλλά τι γίνεται με τις "αποτυχημένες" λήψεις που συνήθως κατηγοριοποιούμε με το label Rejected? Τις πετάμε ή τις ανακυκλώνουμε;



Αν και προσωπικά έχω προσθέσει στο blog μία στήλη 52 weeks project συμφωνώ ότι με την αντίληψη  ότι είναι αδύνατο να έχεις πάνω από 1 πλήρως άρτια φωτογραφία ανά 24 λήψεις.(χονδρικά). Μιλάμε για ένα ποσοστό επιτυχίας 4,166% το οποίο είναι ανάλογο με το επίπεδο, τις δυνατότητες του φωτογράφου και την όρεξη για δουλειά. Όσο περισσότερη όρεξη και εξάσκηση τόσο μεγαλώνει το ποσοστό επιτυχίας. Θεωρητικά ξεκινάμε από το 0% και μονίμως βελτιωνόμαστε. Ακόμα και όταν δεν το αντιλαμβανόμαστε με τις συνεχείς λήψεις εκπαιδεύουμε το μάτι και τον εγκέφαλο να ακολουθεί γραμμές, φόρμες ή ακόμη και φωτογραφικούς κανόνες για τους οποίους δεν μάθαμε ποτέ. Φυσικά πάντα μέσα στις καλές μας θα υπάρχουν και μέτριες ή κακές φωτογραφίες τις οποίες απορρίπτουμε ειδικά αφού έχουμε βρει ήδη αυτήν που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Αυτή η διαδικασία μας αφήνει με αμέτρητα φωτογραφικά "σκουπίδια" τα οποία πολλές φορές λυπόμαστε και να στείλουμε στο καλάθι των αχρήστων. Μέσα σε αυτό το υλικό μπορεί να βρούμε όμως και μικρούς θησαυρούς. Φωτογραφίες που αν παρουσιαστούν κατάλληλα πιθανότατα θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν κάποιο μήνυμα. Κάπως έτσι μπήκα στην διαδικασία να ξεχωρίζω συγκεκριμένα φωτογραφίες αστικού τοπίου ή φωτογραφίες που έχουν ορατό το ανθρώπινο στοιχείο αλλά απέχουν από τα αστικά κέντρα.

Η επιλογή του τετράγωνου καρέ έγινε με σκοπό τόσο την διερεύνηση της ισορροπίας μέσα στο κάδρο λόγω της παράλληλης  ενασχόλησής μου με την Lomo και τις μηχανές μεσαίου φορμά (lubitel 2) αλλά φυσικά έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι οι φωτογραφίες αυτές δεν μπορούσαν να σταθούν με το κλασικό 4:3 ή 3:2 φορμά.

Επέλεξα επίσης ένα συγκεκριμένο ύφος επεξεργασίας για να δώσω την αίσθηση του παλιού. Σαν να βλέπουμε αυτές τις φωτογραφίες στο μέλλον. Ένα vintage εφέ με κίτρινη απόχρωση για να δείξω την υποτιθέμενη φθορά από το χρόνο. (Αποφεύγω την προσθήκη λεκέδων ή γρατζουνιών μέσω προγραμμάτων επεξεργασίας).

Η πρώτη φάση αυτού του project έχει το παρακάτω αποτέλεσμα:

Urban




 


SubUrban





Αυτή η συλλογή με την πάροδο του χρόνου θα εμπλουτιστεί με φωτογραφίας ανάλογου ύφους και θα ανεβαίνει σε νέα συγκεκριμένη κατηγορία.

No comments:

Post a Comment