Jul 26, 2012

16 / 52 Alternative Uses - Εναλλακτικές Χρήσεις

 Η δύσκολη πορεία στα βάθη των αιώνων δημιούργησε στον άνθρωπο την ανάγκη να επιβληθεί στη φύση και σε ότι δυσχέραινε την ζωή του. Από τα πρώτα εργαλεία κοπής φτιαγμένα από οψόλιθο και την ανακάλυψη της φωτιάς μέχρι την εξημέρωση της ηλεκτρικής αλλά και της Πυρηνικής ενέργειας, ο άνθρωπος κατασκεύασε αμέτρητα εργαλεία τα οποία εξέλιξε οδηγώντας έτσι τις κοινωνίες στον σύγχρονο πολιτισμό που αμφιταλαντεύεται μεταξύ ηθικής και τεχνολογίας. Κι ενώ το ζητούμενο στην αρχή ήταν η κάλυψη βασικών αναγκών, τώρα η χρήση των εργαλείων – χρήσιμων αντικειμένων, παίρνει μία νέα τροπή. Τα ίδια αντικείμενα σε νέες χρήσεις που επιτάσσουν οι τάσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Ηλεκτρικό σκουπάκι.


Βινύλιο.


Συνδετήρας

CDs

Χαρτονόμισμα
Μαχαίρι.

Κατέλληξα στην επιλογή αυτού του θέματος λόγω της "συμπάθειάς" μου για τα still lifes αντικειμένων (κατηγορία Home Stuff). Στην προσπάθεια μου να εντοπίσω ενδιαφέρουσες εικόνες σε σπίτια συγγενών και φίλων παρατήρησα διαφορετικές χρήσεις προϊόντων από της προκαθορισμένες εκ του κατασκευαστή. Στην προσπάθεια κάλυψης αναγκών ο σύγχρονος άνθρωπος είτε λόγω της έλλειψης πόρων για την απόκτηση αντικειμένων - εργαλείων, είτε λόγω της απουσίας γενικότερα ανάλογων προϊόντων για κάποια συγκεκριμένη εργασία, οδηγείται στην τροποποίηση της χρήσης ενός καθιερωμένου αντικειμένου. Οι ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος.
Λειτουργικές.
Βιοτικές.
Τέρψης.
κτλ.

Η συνήθεια αυτή μας φανερώνει πιθανότητα την ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται σε ένα υποτυπώδες σύγχρονο περιβάλλον μικρής κλίμακας αν και οι πατέντες αυτές δεν έχουν πάντα θετική χρήση..
Άσχετα με το πόσο εξελίσσεται η τεχνολογία κ η σύγχρονη κοινωνία δημιουργώντας ανάγκες, ο άνθρωπος αρκετές φορές θα καταφεύγει σε ανάλογες λύσεις, δείχνοντας μας έτσι είτε την δύναμη της ανθρώπινης νοημοσύνης, είτε την αδυναμία κρίσης όσον αφορά την "σημασία" συγκεκριμένων αναγκών..

Οι παραπάνω φωτογραφίες αποτελούν υλικό συμμετοχής στην έκθεση του σεμιναρίου Δημιουργική Φωτογραφία 2 Αdvanced  της Global Arts Studios ενώ ταυτόχρονα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου project με θέμα τις Εναλλακτικές Χρήσεις Καθημερινών αντικειμένων το οποίο βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία υλοποίησης. 

No comments:

Post a Comment