Mar 13, 2013

47 / 52 Spring To Get Sprung


Ημερολογιακά τουλάχιστον μπήκε η Άνοιξη. Οπότε οφείλω να γίνω λίγο γραφικός. Η πλάση χαίρεται, τα λουλούδια ανθίζουν και οι μελισούλες το χαβά τους. Το ότι το νερό πέφτει με τους κουβάδες σε κάποιες περιοχές δεν βλέπω να απασχολεί κανέναν.. Η ιδέα ότι η άνοιξη έφτασε και μαζί φέρνει και μια ιδέα καλοκαίρι έχει καρφωθεί στους πάντες. Είναι θέμα χρόνου να σβήσουν τα τζάκια και τα καλοριφέρ, δικαιολογημένα μεν και να πείσουμε τους εαυτούς μας να φορέσουν αυτή την πολυπόθητη ανοιξιάτικη διάθεση.. Μην βιάζεστε


«Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης» έλεγαν και υποθέτω λένε ακόμη. Η έκφραση αυτή όσο κι αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να βρω την ρίζα της, αλλά το νόημά της τα λέει όλα. Την εποχή όπου μόνο τζάκια, μαγκάλια και στόφες υπήρχαν για να ζεστάνουν τα κρύα αγροτόσπιτα, το ξύλο φυσικά ήταν απαραίτητο. Από το καλοκαίρι μέχρι τις αρχές του χειμώνα το κάθε νοικοκυριό έκανε την καβάντζα του μεταφέροντας όσα ξύλα μπορούσαν με τα χέρια ή με τα μουλάρια και ότι άλλο ζωντανό κατάφερναν να χρησιμοποιήσουν. Όπως είναι λογικό μόλις άρχιζαν τα πρώτα κρύα και χιόνια η συλλογή ξύλου σταματούσε και τα νοικοκυριά προσπαθούσαν να ξεχειμωνιάσουν με ότι είχαν μαζέψει 

Μπαίνοντας η Άνοιξη με το Μάρτιο ως μήνα μεταβατικό, διατηρούσε το κρύο ή και τα χιόνια οπότε η καύση ξύλου ήταν πάλι απαραίτητη. Στις περιπτώσεις βέβαια που η θερμοκρασία ανέβαινε σε τέτοια επίπεδα που επέτρεπε στο χιόνι να λιώσει, τότε η απορρόφηση θερμότητας και η έκλυση ψύχους ήταν δεδομένη οπότε ξύλο και πάλι ξύλο. 

Στις περιπτώσεις που ο χειμώνας ήταν ήπιος στις αρχές Μαρτίου υπήρχε περίσσεια ξύλου οπότε η μετάβαση από το κρύο στην Άνοιξη ήταν ομαλή. Όταν όμως λόγω ψύχους είχαν σχεδόν σωθεί τα αποθέματα καύσιμης ύλης και τα νοικοκυριά δεν μπορούσα να μαζέψουν ή να κόψουν άλλο αναγκάζονταν να το βρουν από αντικείμενα ή εργαλεία που είχαν στην διάθεσή τους. Αν και αποφευγόταν η καύση των επίπλων σίγουρα αρκετές καρέκλες και τραπεζάκια κατέληξαν να γίνουν στάχτη για να ζεστάνουν τους ιδιοκτήτες τους. Ως επί των πλείστων τα ξύλα για την καύση προέρχονται από τους φράχτες. Μιας και ήταν κάτι που θα μπορούσε να αναπληρωθεί μόλις άνοιγε με το καλό ο καιρός, ενώ όλα τα άκρως απαραίτητα αντικείμενα και εργαλεία του σπιτιού έμεναν ανέπαφα ή εύκαιρα για την κανονική τους χρήση. 

Σήμερα δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί ξύλινοι φράχτες… Έχουν αντικατασταθεί από μεταλλικά κάγκελα. Αν χρησιμοποιούσαμε αυτούς τους «ξεπερασμένους» φράχτες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο παλουκοκαύτης Μάρτης θα ήταν πραγματικός με την διαφορά ότι ίσως μας προλάβαινε κανένας γείτονας ή περαστικός.. Από την άλλη οι φράχτες τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούνταν για να εμποδίζουν κυρίως τα οικόσιτα ζώα να βγουν έξω ενώ τα κάγκελα σήμερα εμποδίζουν τους περίεργους να μπουν μέσα.. «Ζούμε περίεργες εποχές..» 

Άνοιξη λοιπόν κι ένας ήλιος με δόντια. 12-17 βαθμοί το πρωί με μία απαλή ψύχρα και 6-10 βαθμούς το βραδύ απλώς με ψύχρα.. Η υγρασία δίνει και παίρνει μιας και βρέχει κάθε 2-3 μέρες σχεδόν κι όλα πράσινα – κίτρινα – κόκκινα. Με αυτές τις όμορφες αποχρώσεως που προσδίδει η υγρασία. Πράγμα που κάνει τον φωτογράφο να χαίρεται είτε απολαμβάνει να φωτογραφίζει τοπία είτε φωτογραφίζει οτιδήποτε έχει αυτά τα χρώματα στη φύση. Θέμα χρόνου να ξεχυθούν οι παραπάνω στις εξοχές μόλις σταματήσουν οι πολλές βροχές με μηχανές και τρίποδα παραμάσχαλα. Οπότε αναμένουμε να δούμε πολλά τοπία around the block.. 

Μην ξεχνάμε φυσικά ότι άνοιξε και το τριώδιο μέσα σε όλα τα άλλα κι έχουμε μία πιο ευχάριστη καρναβαλίστικη διάθεση.. Αλλά τι σημαίνει Άνοιξη και γιατί μας φτιάχνει την διάθεση τόσο πολύ;

Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή τη φορά έκανα μια μικρή μελέτη σε portal που ασχολούνται με την ψυχολογία πριν προχωρήσω το Post από το σημείο αυτό και κάτω. Κατέληξα επομένως στα παρακάτω (και αφορούν προσωπικές απόψεις και συμπεράσματα)..: 

Πως επηρεάζει η Άνοιξη την ψυχολογία μας; Τα πράγματα είναι απλά. Πιο ζεστός καιρός, μεγαλύτερη διάρκεια μέρας και πιο πολύ φως. «Και χρώματα!!» θα πει κάποιος που πετάγεται.. Το φως του ήλιου είναι γνωστό ότι έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Ρυθμίζει μεταξύ άλλων τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. 

Περισσότερη σεροτονίνη = λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση κατάθληψης.. 

Πιο απλά, ο άνθρωπος δεν είναι νυκτόβιο ον. Το φως είναι φυσική μας κατάσταση. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο άνθρωπος δραστηριοποιείται κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας. Εξαιρούνται κραιπάλες και νυχτερινές εργασίες καθώς και οι παραγωγικές διαδικασίες των καλλιτεχνών ο οποίες όμως πολλές φορές συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα σεροτονινης.. 

«Πω πω. Μ’ αρέσει που τα αναλύω όλα τόσο επιστημονικά..» 

Και συνεχίζω… Όλες οι ευχάριστες εικόνες γύρω μας μαζί με το φως επηρεάζουν βιοχημικά την λειτουργία του εγκεφάλου και προκαλούν συνήθως μία γενική αίσθηση ευφορίας. Σαν να λέμε φυσικά ναρκωτικά, από την παραγωγή στην κατανάλωση χωρίς βαποράκια και «μάγειρες» και σε ποσότητες αποτελεσματικές αλλά ακίνδυνες για τον οργανισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως ο δέκτης αυτών των συναισθημάτων ή εικόνων θεωρεί αυτή την ευχάριστη αίσθηση ως δεδομένη και εφαρμόσιμη και στην προσωπική του ζωή, ασχέτως αν αυτό είναι εφικτό στην πραγματικότητα ή όχι. Αυτή η κόντρα οδηγεί σε μία εσωτερική πίεση η οποία με της σειρά της πολλές φορές οδηγεί σε κατάθλιψη. Δεν είναι τυχαίο που την Άνοιξη αυξάνονται οι επισκέψεις σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

Αν με ρωτήσει κάποιος τι σημαίνει για μένα η Άνοιξη νομίζω ότι θα δυσκολευτώ να του απαντήσω κι αυτό διότι είμαι λάτρης του χειμώνα και του κρύου. Από την άλλη όμως η μετάβαση προς την Άνοιξη έχει μία κάποια σημασία για μένα. Ως «γόνιμη» εποχή συμβολίζει την αρχή. Την αναγέννηση και την έξοδο από την παγωμένη φυλακή του μυαλού. Η έξοδος αυτή συνοδεύεται από ευκαιρίες αναθεώρησης λανθασμένων απόψεων και καθιέρωση καινούριων τακτικών προσέγγισης οποιασδήποτε αναζήτησης υλικής ή πνευματικής. Επιτρέπει επίσης στο μυαλό να δει με καινούρια οπτική τον κόσμο και να ανοιχτεί σε καινούριες αλλά και διαφορετικές ιδέες. Είναι προτιμότερο να δουλεύεις με ένα μυαλό που έχει περάσει από κάθαρση παρά να κουβαλάς σκέψεις που σε βαραίνουν για καιρό. Η Άνοιξη σου δίνει την ευκαιρία, εντέχνως έστω, να προβείς σε μια ελεγχόμενη πλύση εγκεφάλου με σκοπό να αποβάλλει οτιδήποτε παλιό μπορεί να μολύνει την καινούρια σου προσέγγιση. 

Όπως και να το κάνουμε η Άνοιξη είναι ίσως η πιο ευχάριστη εποχή του χρόνου ακριβώς η φύση γεμίζει από ζωή και τα πάντα γίνεται κατά πράσινα.. Μην ξεχάσουμε και τα χελιδόνια που για κάποιος λόγο ως λαός τους τρέφουμε μία ιδιαίτερη συμπάθεια (Τουλάχιστον αυτό προσπαθούσαν να μας περάσουν στο σχολείο). Όποια εποχή και να μας αρέσει, πάντα μετά από έναν βαρύ Χειμώνα ανυπομονούμε για μία όμορφη και ζεστή Άνοιξη.. 
Ας την απολαύσουμε..

Dolkin
13/04/2013



No comments:

Post a Comment