Jun 27, 2012

Tαρίφα για φωτογραφίες και βίντεο σε Μετρό - ΗΣΑΠ




Χρόνια τώρα γνωρίζαμε ότι οι φωτογραφίες σε ΟΣΕ, λιμάνια, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ και αεροδρόμια απαγορεύονταν με έναν ξεχασμένο νόμο του Μεταξά περί τρομοκρατίας και η απόκτηση άδειας ήταν χρονοβόρα διαδικασία που κόστιζε από 0 έως 40 ευρώ για το παράβολο, οπότε απλώς δεν δίναμε σημασία και φωτογραφίζαμε εντός τέτοιων χώρων σαν να μην συμβαίνει τίποτα και φυσικά πολλές φορές υπήρχε και αναμενόμενη σύγκρουση με το προσωπικό ασφαλείας. Κάτι που σε χώρες του εξωτερικού θεωρείται δικαίωμα του πολίτη βασιζόμενο στις προσωπικές ελευθερίες που καθορίζονται από το σύνταγμα. Στην Ελλάδα του 2012 όμως παίρνουν μία άλλη τροπή. Στην προσπάθεια να καλυφθούν οι υποτιθέμενες τρύπες του "Χρέους" όλο και περισσότερα πράγματα γίνονται αντικείμενα εμπορικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με το News24|7 το διοικητικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ, θυγατρικής του ΟΑΣΑ, αποφάσισε να καθιερώσει τιμοκατάλογο για κινηματογράφηση, βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση στο Μετρό και τον ΗΣΑΠ.

Αναδημοσιεύεται το άρθρο ως έχει:


" Σε μία προσπάθεια δημιουργίας νέων πηγών εσόδων, το διοικητικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ, δηλαδή της θυγατρικής του ΟΑΣΑ που διαχειρίζεται τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αθήνα αποφάσισε να καθιερωθεί τιμοκατάλογος για κινηματογράφηση, βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση σε όλους τους χώρους και τα οχήματα του Μετρό και των ΗΣΑΠ. 
Πέραν της λήψης οπτικοακουστικού υλικού, που έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα (όπως για παράδειγμα, η διαφήμιση), η εταιρία, σύμφωνα με το Βήμα, αποφάσισε να "χρεώσει" ακόμη και φοιτητικές και σπουδαστικές εργασίες, αλλά και τους δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους. 


Ο τιμοκατάλογος με ΦΠΑ 23%: 


* Διαφημίσεις σε σταθμούς ή και με χρήση συρμού εν κινήσει εντός του δικτύου, 600 ευρώ ανά ώρα 
* Διαφημίσεις σε σταθερούς συρμούς εντός των αμαξοστασίων ή γενικότερα σε χώρους στάθμευσης 400 ευρώ ανά ώρα 
* Κινηματογραφικές ταινίες, τηλεταινίες, 300 ευρώ ανά ώρα 
* Κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους ή πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών με τη συμμετοχή Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ή ενταγμένες σε ευρωπαϊκά προγράμματα, 200 ευρώ ανά ώρα 
* Βίντεο για ανάρτηση στο διαδίκτυο 300 ευρώ ανά ώρα 
* Μουσικό Video clip 200 ευρώ ανά ώρα 
* Φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις για πτυχιακές ή άλλες εργασίες φοιτητών - σπουδαστών, χωρίς εξοπλισμό φωτισμού ή μόνο φορητό, 30 ευρώ ανά ώρα 
* Φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις για πτυχιακές ή άλλες εργασίες φοιτητών - σπουδαστών με εξοπλισμό φωτισμού, 40 ευρώ ανά ώρα 
* Καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος φωτογραφήσεις, video art χωρίς εξοπλισμό φωτισμού, 50 ευρώ ανά ώρα με ελάχιστη καταβολή το αντίτιμο τριών ωρών (150 ευρώ) 
* Καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος φωτογραφήσεις video art με εξοπλισμό φωτισμού, 80 ευρώ ανά ώρα με κατ' ελάχιστον καταβολή του αντιτίμου πέντε ωρών (400 ευρώ) 
* Τηλεοπτικά ρεπορτάζ ειδησεογραφικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος, δωρεάν. 

Επιπλέον, η εταιρία αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την κατ' ελάχιστον χρέωση της αποκλειστικής χρήσης συρμού εν κινήσει έναντι 200 ευρώ ανά ώρα, την ασφαλιστική κάλυψη της όποιας ενέργειας και το δικαίωμα να προχωρά σε επιπλέον χρεώσεις, εάν υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες λειτουργικής ή επιχειρησιακής μέριμνας. "

Όποτε όπως καταλαβαίνουμε οι "παραβάτες" θα καταδιώκοντα πιο αποφασιστικά από την ιδιωτική ασφάλεια του σταθμού και πιθανότατα με την βοήθεια της αστυνομίας. Οπότε την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να φωτογραφίσεις εντός ΜΕΤΡΟ ή ΗΣΑΠ έχεις 2 επιλογές

1) Να μην φωτογραφήσεις. Βαθμός δυσκολίας 2 (γιατί κάτι θα σε τρώει μέσα σου).
2) Να έχεις γεμάτο πορτοφόλι:
i) Να πλερώσεις από την αρχή το αντίτιμο. Βαθμός δυσκολίας 3 στα 10 (λόγω οικονομικής στενότητας).
ii) Να φωτογραφήσεις και αν σε πιάσουν να πληρώσεις και πάλι μαζί με κάποιο πρόστιμο που σίγουρα θα σ επιβάλλουν. Βαθμός δυσκολίας 4 στα 10 (γιατί σίγουρα θα τσακωθείς αλλά θα πληρώσεις).
3) Να μην πλερώσεις:
i) Να φωτογραφήσεις προσεκτικά και μακρυά από της κάμερες ασφαλείας και τις ομάδες "περιφρούρησης" και όλα να πάνε καλά. Βαθμός δυσκολίας 7.5 στα 10.
ii) Να φωτογραφήσεις, να σε πάρουν χαμπάρι αλλά να ξέρεις πως φύγεις. Αυτό προϋποθέτει να μπορείς να τρέξεις γρήγορα και να ελίσσεσαι μέσα στο πλήθος. Βαθμός δυσκολίας 10 στα 10.
Πηγή: Νews24|7

Jun 25, 2012

12 / 52 No Inspiration ??

Άγγιξε τους 37 βαθμούς σήμερα ή είναι η ιδέα μου ? Ζέστη, λιώσιμο και τα σχετικά. Ίσως έπρεπε να πάω για μπάνιο τελικά από το να κυκλοφορώ γύρω γύρω με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι και ένα ιδιαιτέρως βαρύ backpack γεμάτο φωτογραφικά καλούδια. Γιατί τα κουβαλούσα όλα μαζί δεν θα μάθω ποτέ.. 
Anyway και ψάχνοντας από δω και από κει, τραβώντας οτιδήποτε μη ενδιαφέρον βρήκα μπροστά μου μπορούμε να πούμε ότι η ημέρα, φωτογραφικά τουλάχιστον δεν πήγε και τόσο καλά. Όχι ότι στα άλλα πήγε.. (μπάνιο δεν έκανα αν εξαιρέσουμε ότι ήμουν παπί από τον ιδρώτα).
Από τις λίγες λήψεις που είχα στην κάρτα μνήμης μου ξεχώρισα 2-3 φωτογραφίες πιστεύοντας ότι μπορεί να σταθώ τυχερός με αυτές αλλά ...
Αλλού πάταγε το θέμα
αλλού πάταγε το κάδρο (έγερνε υπερβολικά)
αλλού ήταν οι γραμμές
και αλλού οι σκιές.
Υλικό που και μετά την επεξεργασία για να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα, δεν πήγε μακρυά.. Μέχρι τον κάδο ανακύκλωσης (και ακόμη παραπέρα...)
Στο τέλος αποφάσισα να σουλουπώσω την παρακάτω φωτογραφία που είχα απορρίψει από την αρχή. Τουλάχιστον έναν κανόνα των τρίτων τον πέτυχα. Αν είχα και λίγη υπομονή ναι τραβήξω κι άλλες μπορεί να πετύχενα και καμιά σπείρα του Φιμπονάτσι.

Αλλά δεν χαλιέμαι θα έρθουν και καλύτερες μέρες. Θέλω να ελπίζω... :)
Τον ανεμιστήρα παραμάσχαλα (γιατί το a/c είναι κακό..) πολλά υγρά και το νου σας. Το Καλοκαίρι προετοιμάζεται για καύσωνα.

Υποσημείωση: Όχι αυτόν τον μίνι καύσωνα των 38-40 βαθμών. Μιλάω για 45άρια.... :P


. .

Jun 22, 2012

Miroslav Tichy: Κόντρα στο ρεύμα.

Ήθελα καιρό να γράψω για τον Tichy καθώς με εντυπωσίαζε το έργο του από την πρώτη επαφή ένα χρόνο πριν περίπου online.
Γεννημένος το 1926 στο χωριό Kyjov στη Μοραβία της Τσεχίας, η καλλιτεχνική του φύση τον οδήγησε να σπουδάσει ζωγραφική στην ανώτατη σχολή καλών τεχνών στην Πράγα ναι και σύντομα στράφηκε στην φωτογραφία. Άστεγος από επιλογή και χωρίς τίποτα στην κατοχή του, κατασκεύαζε τις αυτοσχέδιες φωτογραφικές μηχανές του μόνος του από υλικά όπως χαρτόνι, λάστιχο, κονσέρβες, καπάκια από μπουκάλια κ.α., οι φακοί κατασκευασμένοι απ’ τον ίδιο, χρησιμοποιώντας κατεργασμένα από τον ίδιο κομμάτια plexiglas -γυαλισμένα με γυαλόχαρτο ή οδοντόκρεμα και στάχτη από τσιγάρο. Αιτιολογούσε την επιλογή του αυτή, λέγοντας πως «το λάθος είναι αναπόσπαστο μέρος των εικόνων, είναι ποίηση και γι’ αυτό χρειάζεται μια κακής ποιότητας μηχανή». [1] Η εμφάνιση και το τύπωμα των φωτογραφιών του γινόταν σε έναν αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο που είχε στήσει σε ένα ακατοίκητο σπίτι. Το αποτέλεσμα ήταν κακοτυπωμένες φωτογραφίες, θολές και πολλές φορές γραντζουνισμένες.

Jun 19, 2012

Καλημέρες..

Μια καλημέρα χωρίς φωτογραφία αυτή τη στιγμή.. Είναι και νωρίς.. 

Jun 17, 2012

11 / 52 Trash Can / Vintage Tutorial




Ημέρα εκλογών και σήμερα.. Τελευταία γίνεται πολύ συχνά αυτή η διαδικασία οπότε δεν μας κάνει και ιδιαίτερη αίσθηση. Αν και διακυβεύονται πολλά τα οποία δεν θα αναλύσουμε. Δεν είμαστε εδώ για αυτό άλλωστε.

So... Προσπάθησα να προλάβω  το 52weeks και να το φέρω στην σωστή σειρά και νομίζω τα κατάφερα.
Plus σήμερα έχω και ένα ευχάριστο δωράκι για όσους λατρεύουν το Vintage - Indie στυλ στις φωτογραφίες.
 Έχω δοκιμάσει αρκετά tutorials για vintage ύφος αλλά με αυτό εντυπωσιάστηκα. Όλα έτσι κι αλλιώς τα ίδια πράγματα πειράζουν σε γενικές γραμμές απλά με διαφορετικό τρόπο.
Βέβαια υπάρχουν και πάρα πολλά διαφορετικά είδη Vintage αλλά προσωπικά αυτό με καλύπτει για all-around χρήση.

Jun 16, 2012

10 / 52 Καθυστερήσαμεεεεε

Αυτή τη φορά το άργησα πάρα πολύ. 1.5 βδομάδα. Αν πήγαινα κανονικά θα είχα αργήσει και το post της 2ης εβδομάδας του Ιουνίου. Αλλά τι να κάνουμε Καλοκαίρι έπιασε και τα μυαλά πήραν αέρα, τρέχω και ένα project που μου παίρνει αρκετό χρόνο οπότε μια μικρή αναμονή δικαιολογείται... ε???
Η συγκεκριμένη φωτογραφία βγήκε στις 07/06/2012  για το 52 Weeks Project αλλά για κάποιο αδιευκρίνιστο δεν την ανέβασα ποτέ.
 So here we go..
Γρήγορα γρήγορα, πρέπει να ετοιμάσω την φωτογραφία για την εβδομάδα που μόλις πέρασε μπας και επιστρέψουμε στο κανονικό μας πρόγραμμα..

Υ.Γ. Με τρώει πάρα πολύ να σχολιάσω την αυριανή μέρα των εκλογών αλλά δεν θα το κάνω. Θα κρατηθώ γιατί αλλιώς θα καταλήξω μόνο εγώ να διαβάζω το blog:P
Με προσοχή αύριο κι ας κάνουμε τις σωστές επιλογές.. Άλλωστε όλοι ίδιοι είναι. Όλοι από τα ίδια λεφτά θα φάνε... (δεν άντεξα.. ένα κάτι το είπα) :P

Jun 2, 2012

Athens Fringe Network





ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Διασταυρωνόμαστε στην είσοδο του μετρό, ανεβαίνουμε την Κηφισίας σε διπλανά αυτοκίνητα, κοιταζόμαστε μέσα από τα παράθυρα των τρόλεϊ. Αφορμή ζητάμε να μιλήσουμε ο ένας στον άλλον και χαιρόμαστε όταν τη βρίσκουμε, έστω και για να βριστούμε. Ζούμε στην ίδια πόλη. Είμαστε η πρώτη γενιά που τη νιώθει δική της και την αγαπάει. Η Αθήνα μάς ανήκει και είναι η προέκταση του σαλονιού μας. Μπορούμε να βρούμε το δρόμο μας μέρα και νύχτα. Οι πολυκατοικίες, τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, μάς φαίνονται πολύ όμορφα. Η πραγματικότητα είναι ωραία, μπορεί να είναι ακόμα και μαγική.


ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Το Athens Fringe Live είναι ένα grassroots συμμετοχικό, διακαλλιτεχνικό, παρεμβατικό πανηγύρι Τέχνης και Δράσης ανοιχτό σε όλους. Είναι μια φιλόδοξη και πρωτοποριακή οργάνωση γεμάτη δημιουργικότητα και ενέργεια για αλλαγή και παρέμβαση. Πιστεύουμε στον δυναμισμό και τη δημιουργικότητα των νέων καλλιτεχνών και των ομάδων κοινωνικής δράσης και υπάρχουμε για να παρέχουμε ένα ανοιχτό βήμα παρουσίασης των ιδεών, του έργου και της δράσης τους. 

ATHENS FRINGE LIVE ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Το Fringe είναι ένα κοινωνικό δίκτυο, που δεν απέχει πολύ από το facebook, το twitter ή το myspace, με μια όμως τεράστια και ειδοποιό διαφορά: Δεν είναι εικονικό, αλλά πραγματικό. Δεν το περιδιαβαίνεις "σερφάροντας" αλλά περπατώντας. Στις πτυχές του συναντάς αληθινούς ανθρώπους, καλλιτέχνες! Απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς πυρήνες της πόλης με στόχο να λειτουργήσει ως συνεκτικό δίκτυο ανάμεσά τους. Απευθύνεται στα κύτταρα της πληροφορίας, στα blogs, στα sites, στα portals, ώστε αυτά να γίνουν οι ξενιστές της ιδέας και της δυναμικής του. To Fringe Live αποτελεί το ζωντανό πεδίο έκφρασης, δράσης και συγκέντρωσης του Athens Fringe Network.


Ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 31 Μαΐου στις 21.00 το πλήρες πρόγραμμα του Athens Fringe Live 2012.

Athens Fringe Live 2012 – Γενικά Στοιχεία 

Το Athens Fringe Live ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 18:00. Ώρες Λειτουργίας: 15-30 Ιουνίου 2012 από 18:00 έως 24:00 καθημερινά. 

Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Όπου υπάρχει εισιτήριο, η τιμή του είναι 5€ γενική είσοδος. Το εισιτήριο είναι ημερήσιο και ισχύει για όλους τους συνεργαζόμενους χώρους.

Athens Fringe Live - Χώροι Διεξαγωγής 

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) 

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης (Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι) 

Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, Θησείο) 

Θέατρο Επί Κολωνώ (Ναυπλίου 12, Κολωνός) 

Αμφιθέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Mασσαλίας 22, Κέντρο) 

Πολυχώρος Πολιτισμού, Vault (Μελενίκου 26, Βοτανικός) 

Κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) 

Ghost House (Λεπενιώτου 26, Ψυρρή) 

Cabaret Voltaire (Μαραθώνος 30, Κεραμεικός) 

CIRCUS DAYZ (Μυκηνών 11 & Μ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικός) 

Πολυχώρος «Athenian Capitol» (Πατησίων, Ιουλιανού & Γ' Σεπτεμβρίου) 

Αίγλη Ζαππείου (Κήπος Ζαππείου) 

Λεωφορείο Athens Fringe Bus 

Δρόμοι και πλατείες στο κέντρο της πόλης. (βλ. αναλυτικό πρόγραμμα) 

Το Athens Fringe Live 2012 σε αριθμούς 

15 ΜΚΟ 

50 εικαστικοί καλλιτέχνες 

10 video + movie δημιουργίες 

62 μουσικά συγκροτήματα 

5 παραστάσεις/ εργαστήρια για παιδιά 

11 χορευτικές performances 

15 θεατρικές παραστάσεις 

11 χώροι διεξαγωγής εκδηλώσεων 

30 εθελοντές 

Βρείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα εδώ: http://www.fringenet.gr/en/live/program


Trash Art Festival 2012

Το πρώτο Trash Art πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1998 στην Τεχνόπολη με πρωτοβουλία του περιοδικού ΟΖΟΝ και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Πάνω από 11.000 άτομα επισκέφθηκαν μέσα στο πρώτο διήμερο το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό ατελιέ που στήθηκε ποτέ στην Αθήνα. Η επιτυχία του πρώτου Trash Art αποτέλεσε την εγγύηση αλλά και την ανάγκη της γρήγορης θεσμοθέτησής του. Έτσι, πραγματοποιήθηκαν έξι Μαραθώνιοι Δημιουργίας και Ανακύκλωσης που φιλοξενήθηκαν επίσης στην Τεχνόπολη με εξαίρεση τον τελευταίο, το 2003, που φιλοξενήθηκε στο νεοσύστατο τότε χώρο του Bios. ελculture.gr 

Στο φετινό Μαραθώνιο, 30 καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, οι εγκαταστάσεις, το video-art, το σχέδιο μόδας, το κόσμημα, η φωτογραφία, η αρχιτεκτονική, την performance, το design και η χαρακτική, θα χρησιμοποιήσουν παλιά και άχρηστα αντικείμενα - υλικά για να δημιουργήσουν νέα έργα τέχνης και έτσι να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο ευρύ κοινό.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία μετατροπής των άχρηστων αυτών αντικειμένων σε έργα τέχνης και έπειτα να τα αγοράσουν με χαμηλό κόστος (από 50 λεπτά έως 150 ευρώ). Ο Μαραθώνιος Δημιουργίας και Ανακύκλωσης θα είναι ανοικτός στο κοινό από τις 12:00 μέχρι τη 01:00, ενώ και τις 2 ημέρες μετά τις 21:00 θα ακολουθήσουν parties στο χώρο του Bios.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τους τρόπους συμμετοχής στο Trash Art απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 210 3634008-9 και στο site της εκδήλωσης στο Facebook.

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Ιουνίου 2012
Ώρες λειτουργίας: 12.00-01.00
Είσοδος ελεύθερη